На борда на кораба Царевна с български моряци, който повече от

...
На борда на кораба Царевна с български моряци, който повече от
Коментари Харесай

Капитанът на кораба Царевна: На борда няма чужденци

На борда на кораба " Царевна "  с български моряци, който повече от месец е блокиран край Мариупол, няма непознати лица. Моряците са в положително положение, имат храна и хранителни запаси, а информацията, която се популяризира, че корабът е високомерен, не отговоря на истината. Това излиза наяве от публикуван до медиите телефонен диалог, който капитанът на Павел Павлов е провел с представител на компанията, управител на плавателния съд. Записът е извършен през днешния ден в 10:07 часа, предават Българска национална телевизия, bTV и Нова телевизия. 

" На борда няма никакви непознати лица, нито пък екипажът е бил заплашван от някоя в страните. Има храна, здрави сме, има и вода, дори и бутилирана. Гледаме да се оправяме, да поддържаме кораба. Обстановката в врата към кораба е естествена. Водят се сражения за преодоляване на врата, които са на разстояние от кораба, повече от 500 метра. Корабът не е под обстрел и на борда няма представители от едната или другата страна ", обяснава капитан Павлов.  

Той е безапелационен, че новината в медиите, че корабът е превзет, не дава отговор на истината. Капитанът, както и други моряци на кораба, изясняват в телефонния диалог, че са в положително здравословно положение, имат храна, вода и гориво. Те също споделят, че не са застрашени нито от съветска, нито от украинска страна.

" Имаме храна и вода за 15 дни. Здрави сме. Военните дейности са в регион, който е по-отдалечен от кораба. Вече не е по този начин стресиращо ", сподели още Павел Павлов.

" Добре сме ", удостовери и морякът Радослав Стоянов.

" Обстановката в врата към кораба в тази ситуация е естествена. Водят се сражения за преодоляване на врата, които са на разстояние от кораба повече от 500 метра. Корабът не е под обстрел. На борда няма представители от едната или другата страна. Надяваме се, че няма да имаме провали от някакви инцидентни попадения, сега корабът е в целокупност, има опция да плава ", съобщи старши помощник-капитан Владимир Маринов. 

Припомняме, че два кораба с българи намират в акваторията на Украйна . Единият е " Царевна "  (на пристанище покрай Одеса), а другият е  " Рожен "  (на пристанище покрай Мариупол). Те са блокирани там от първия ден на войната и им беше неразрешено да излизат от територията на пристанищата. Корабите плават под малтийски байрак, само че са благосъстоятелност на български компании. 

На 28 март брачната половинка на един от моряците от кораба " Царевна " - Севдалина Стоянова показа пред bTV, че има провали по кораба поради военните дейности в региона. Информацията беше доказана от зам.-министъра на превоза Владимир Върбанов. По думите на Върбанов, в предходните дни осколки от шрапнели са попаднали по мостика и са изпочупили филистрините на кораба, само че няма потърпевши моряци. 

А при започване на април премиерът Кирил Петков съобщи, че държавното управление е в непрекъснат контакт както с екипажа на " Царевна ", по този начин и с екипажа на кораба " Рожен ", който е край украинското пристанище Черноморск. По думите му, " извеждането на кораба в Мариупол все още е невероятно, тъй като пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е належащо да се обезопасят мините, което към сегашния миг няма по какъв начин да стане ". 

В неделя зам.-началникът на националната милиция на Донецката национална република (ДНР) Едуард Басурин заяви, че украински националисти от " Азов ", оттеглящи се от Мариупол, са заловили два задгранични кораба – " Царевна "  и " Лейди Августа ". Министерството на защитата и Министерство на външните работи към този момент отхвърлиха информацията, че плавателният съд е високомерен. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР